11/06/2018
6425

Ot Tipi Teff Grass Otu

Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız.Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Teff grass otu Kuzey Afrika Ülkesi Etiyopyaya has bir tahıl ve yem bitkisidir. Dekera 1 kg hektera 10 kg tohum ekilir. Yazlık sıçak mevsim bitkisidir. Teff grass ekim zamanı nisan ayından ağustos başına kadar ekilir. Toprak sıcaklığının 18 santigrat derece olması gerekir ekim yapıla bilmesi için. Teff grass serin ve soğuk iklimleri sevmez. Serin iklimde yavaş gelişir. Sonbahar donlarına kadar dayanır donlarla beraber ölür.

Kuraklığa ve az sulamaya tahamülü vardır. Yine aşırı yağışlara ve su baskınlarına dayanıklıdır. Yaptığımız teff grass yem bitkisi denemelerinde Adanada 35 günde 1 m boy yüksekliğine ulaşmıştır. Bu büyüme hızı çok yüksektir. Teff grass ideal biçim yüksekliği 60-80 cm dir. Teff bitkisi 120 cm boya kadar yüksele bilmektedir. Teff grass bitkisi çok boylanırsa selüloz oranı artar protrein oranı düşer. O nedenle çok boylandırmamak gerekir.

Teff grass nedir diye sorulursa dünyanın en küçük tahılıdır. 1 kg teff tahılında 1 milyon üçyüzbin tohum vardır. Buğday tanesinden 150 kat daha küçüktür tohumu.

Teff grass tohumu çeşitleri

Teff grassın iki çeşidi vardır

 1-Tahıl tipi

  2- Ot tipi

Ot tipi hayvanlara kaba yem üretmek için ekilir. Tahıl tipi insan gıdası olarak tahıl amacıyla ekilir. Türkiyede bazı fırsatcı sözüm ona firmalar çiftcileri aldatıp tahıl tipini ot tipi diye satmaktadırlar. Çiftcilerimizin bu fırsatcılara kanmamaları çok önemlidir.

Torunoğlu Tohumculuk Türkiyeye ilk defa 2008 yılında ot tipi teff grass tohumunu getirmiştir. Adanada, İzmirde ve Ankarada denemeler kurmuştur. Bu denemelerde bu bitkinin ülkemiz  iklim şartlarına gayet uyumlu olduğunu gördük.

Teff grass yem bitkisinin adaptasyon kabiliyeti çok yüksektir. Her toprakda sorunsuz yetişe bilir. Sadece soğuk iklimleri sevmez. Sıcağı çok sever aşırı sıçaklarda büyümesi daha da hızlanır.

Teff grass besin içeriği

Teff grass besin değerleri şöyledir: Yeşil otunda %15-20 ham protein, kuru otu ve samanında % 9-14 ham protein vardır. Kendi katagorisinde yazlık bitkiler içerisinde alternatifi olmayan bir mükemmel yem bitkisidir.

İnce bol yapraklı ve ince saplı bin bünyeye sahiptir. Teff grass yem bitkisinde yoncada olduğu gibi  yaprak dökülmesi olmaz.

Teff grass yakın bir geleçekte tüm çiftcilerin ektiği bir kaba yem bitkisi olaçaktır. Türk hayvancılığını bu bitki şahlandıracaktır.

Teff grass tohumu fiyatlarını firmamızda uygun rakamlıdır. Teff grass tohum satın almak için bizi arayınız.