04/04/2022
1988

Sorgum Sudan Otu

Sorgum sudan otu, melez bir yem bitkisidir. Yazlık olarak ekilir. Yaz döneminde sezonda 3 -5 defa biçim yapılabilir. 70 cm’in altında bünyesinde prusik asit mevcuttur. Prusik asit zehirlenmesine karşı hayvanları korumak için 70 cm’in altında hayvanlara biçilip yeşil yedirilmez ve otlatılmaz. Hayvanlarda prusik asit zehirlenmesi nedeniyle sıkıntı olmaması için buna dikkat etmek gerekir.

Sorgum sudan otu tohumu, melez bir yem bitkisi çeşididir. Sorgum otu ilkbahardan sonra yazlık olarak ekilir. Buğday karpuz hasadından sonra 2. ürün olarak ekmek mümkündür. Sorgum sudan otu yem bitkisi yeşil aksamı mısır gibi güçlü bir bitkidir. Hayvanlara doğrudan otlatılarak, silajı yapılarak yedirilir. Atlarda pek tavsiye etmeyiz.

Sorgum sudan otundaki protein değerini arttırmak için çiftçilerimize silajlık soya tohumu ile birlikte araziyi iki parçaya bölüp yarısına sorgum sudan otu tohumu diğer yarısına da silajlık soya tohumu ekimini tavsiye etmekteyiz. Silajlık soya 90 günde silaja geldiğinden birlikte karışım silajı yapıldığında yüksek proteinli silaj elde etmiş olunur.

Sorgum sudan otu tohumu ekilişinde dekara 20 kg 20*20 toprak gübresi atılmalıdır. Ekildikten 3 hafta sonra ise üzerine üre gübresi atılmalıdır. Sorgum sudan otu sağlam kök yapısına sahiptir. Sorgum sudan otu 45 günde ilk biçime gelir. Sonraki biçimlerse 25 günde bir tekrarlar.

Sorgum sudan otu mısırdan daha ince yapraklara sahiptir. Normalde geniş yapraklıdır. Ülkemizin her tarafında sorunsuz yetiştiriciliği yapılabilmektedir. İlkbaharda erken ekimlerde kurak arazide 1 – 2 biçim elde edilir. Kurağa son derece dayanıklıdır. Sulu arazide de 3 – 5 biçim yapılabilmektedir. Sorgum sudan otu 3 metreye kadar boy yapabilir. Kuru ot yapılacaksa sık ekilmesi lazım dekara 6 – 7 kg kadar. Yaz sıcaklarını çok sever, sıcakta hızlı bir performans ortaya koyar.

İthal orijinal OECD sertifikalı sorgum sudan otu sipariş vermek ve detaylı bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09