13/08/2021
2446

Ryegrass Tohumu

Latince ismi Lolium Multiflorum olan Ryegrass tohumu en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde ekilmektedir. Son yıllarda diğer bölgelerimizde de ekilişlerinde artışlar olmuştur.

1991 yılında Torunoğlu Tohum firma sahibi Cengiz Torun, yabancı bir dergide gördüğü Ryegrass tohumunu uzun uğraşlar neticesinde 1999 yılında Türkiye’ye getirtmiş ve Ryegrass tohumunu Türk çiftçisine kazandırmıştır.



Lolium Multiflorum'un Türkçede ki karşılığı İtalyan Çimi Ryegrass’tır. Çiftçiler tarafından süt otu da denmektedir.

Ryegrass tohumu hayvan besleme açısından alternatifi olmayan mükemmel ötesi bir yem bitkisidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar dilediği kadar yiyebilirler. Asla bir yan etkisi yoktur. Hazmı çok kolaydır. Hem protein, hem de enerji ihtiva eden mucize bir bitkidir. Serin mevsimde yetişir. Aşırı sıcaklarda ömrünü tamamlar.

Reygras tohumu dekara 5 kg ekilir. Reygras tohumunun ekim zamanı Ağustos ayından Aralık ayı sonuna kadar bölgelere göre değişiklik gösterir. Türk hayvancılığını kurtaracak yegane bir yem bitkisidir.



Protein bakımından yonca ile kafa kafaya gitmektedir. Enerji bakımından mısır silajına yakındır. Vitamin, mineral dengesi mükemmeldir. Kuru maddesi çok yüksektir. Hayvanlarda kondisyon düşüklüğüne kesinlikle yol açmaz. Hem otlatmaya, hem biçime, hem de silaj yapımına uygun bir yem bitkisidir.

Dünya’da bazı ülkelerde yonca ile karışık ekilmektedir. Yonca ile karışık ekimlerde otlatılmaz ve yeşil yedirilmez. Yonca bilindiği üzere hayvanlarda gazlı şişliğe yol açar ve ölümler meydana gelebilir.

Firmamızın oluşturduğu ryegrass tohumu pazarı çok büyümüştür. Yaklaşık 2500 – 3000 ton Türkiye’de reygras tohumu satılmaktadır. Bu pazarın büyümesini fırsat bilen sözde bazı tohum satıcıları ithal ıslah edilmiş tohumdan, çakma tohum üreterek çiftçileri aldatmaktadırlar. Çakma reygras proteini orijinal ryegrass a göre yarıdan daha azdır. Yapraklar küçüktür. Büyümesi geçtir. Besleyici özelliği azdır. Çiftçilerimizin yerli reygras tohumu diye satılan çakma tohumlardan uzak durmaları gerekmektedir.



Firmamızda satılan ryegrass tohumları ithal, OECD belgeli ve orijinal tohumdur.

Ryegrass tohumu fiyatları firmamızda yıllara göre şöyledir.
2021 yılı Reygras tohumu fiyatları : 27 TL
2020 yılı Ryegrass tohumu fiyatları : 23 TL
2019 yılı Reygras tohumu fiyatları : 17 TL
2018 yılı Ryegrass tohumu fiyatları : 14 TL şeklindedir.



Reygras tohumunu firmamız Avrupa ve Amerika’dan ithal olarak getirmektedir. Çiftçilerimize ryegrass tohumunun en iyisini ve en kalitelisini satmanın gururunu yaşamaktayız.

Ryegrass tohumu hakkında detaylı bilgi almak için ve sipariş vermek için
Torunoğlu Tohumculuk
0532 266 40 41 – 0322 239 88 08