06/06/2018
6166

Lolium Multiflorum Yetiştiriçiliği

Lolium multiflorum yem bitkisi yetiştiriciliği Batı Bölgelerimiz başta olmak üzere ülke geneline hızla yayılmaktadır. Kışın boş duran arazilere lolium multiflorum ekerek değerlendirilmektedir. Bilhassa Güneydoğu Anadolu,Ege ve Akdeniz Bölgelerinde pamuk tarımı ekimi için baharı bekleyen arazilere bu bitki ekilerek 3 biçim rahatlıkla yapılabilinir.

Genelde sonbaharda 2 biçim ilkbaharda da 3-4 biçim almak haziran sonuna kadar mümkündür. Lolium multiflorum son biçiminden sonra tarlaya yazlık teff grass,sorgum sudan otu,slajlık mısır tohumu ve diğer yazlık tarla bitkileri ekillebilir

Lolium multiflorum yem bitkisini inekler,mandalar,koyun,keçiler,atlar ve kanatlılar tarafından severek yenir. Hayvanlarda çok yüksek verim artışı sağlar. Tavuklarda yumurtlamayı teşvik eder. Yumurtlamıyan tavukları yumurtlatır.

Lolium multiflorum otundan bir inek 150 kg yiyebilir. Bu bitkinin ne kadar hazmının kolay olduğunun ispatıdır. Havalar ılıman sonbahar aylarında ekildiğinde 35-40 günde ilk biçime ulaşır. Devamında her 20 günde bir biçime gelir.

Dekardan 15 tona kadar yeşil 4 tona kadar kuru ot hasat edilir. Lolium multiflorum yetiştiriciliği Amerika,Avrupa,Avustralya ve Yenizellanda da yoğun şekilde yapılmaktadır.

Lolium multiflorum ne zaman biçilir?
Biçim yüksekliği 35 -40 cm boya ulaştığında yapılırsa en yüksek ham proteine ulaşılır. Bitki aşırı boylanırsa selüloz oranı yükselir protein oranı düşer. O nedenle bitkiyi taze taze biçip yedirmek en doğrusudur.

Lolium multiflorum nasıl ekilir?
Tarla sürülüp inceltilir ve tesviyesi yapılır. Tarlaya sürgü(tapan) çekilir. Küçük arazilerde tohum elle büyük arazilerde mibzerle saçılır. Mibzerin bıçakları toprağa değmeyecek şekilde yukarı kaldırılır, hortumlar boşa çıkarılır. Mibzerin ayarı kısılır. Tohum gübre toprağın yüzeyine saçılır. Üzerine tapan(sürgü) çekilip tohum toprakla kapatılır. Sonrasında tarlaya dişsiz silindir çekilip toprak iyice sıkıştırılır. Toprağın iyice sıkıştırılması bitkinin donlara karşı korunmasında çok önemlidir.

Lolium multiflorum tarlasında yoğun geniş yapraklı yabani otlar çıkarsa buğdaya atılan amin ve ester grubu yabani ot ilaçı atılır. BU uygulama bitki dört yaprak aşamasından sonra yapılır.

Lolium multiflorum yem bitkisinin türkçesi italyan çimidir. Ayrıca italian ryegrass da denmektedir

Lolim multiflorum tek başına ekildiği gibi yüksek boy yapan kırmızı üçgül, acem üçgülü ve iskenderiye üçgülüyle beraber ekilebilir. Bu karışımda lolium multiflorum %75 üçgüller %25  dir.

Lolium multiflorum tohumu fiyatları firmamızda uygun rakamlıdır. Lolium multiflorum tohumu alırken OECD belgeli ithal güvenirliliği olan tohumlar tercih edilmelidir.